Vælg den rigtige kat

25-01-2021

Det er en stor beslutning at anskaffe sig en kat – og familieforøgelsen bør altid være gennemtænkt og velovervejet. Dyrekassen Danmark guider dig godt gennem beslutningsprocessen, så du kan finde den helt rigtige kat.

Vælg den rigtige kat

Før du vælger at lukke et lille firbenet væsen ind i dit liv, bør du først og fremmest overveje, hvad det egentlig kræver – og ikke mindst finde ud af, om du har tiden og overskuddet, det kræver.

Uanset hvilken type kat, man vælger, vil der være brug for pasning og pleje, og det ansvar skal der være plads til i livet som katteejer. Du bør ligeledes overveje, om dit hjem egner sig til at huse en kat.

Når du har tænkt alt det ”praktiske” igennem, så brug lidt tid på at overveje, hvilken type kat, du ønsker i dit liv. En kat er nemlig ikke bare en kat – og selvom det måske ikke kræver samme beslutningsproces at vælge en kat, som det gør at vælge en hund, så er der stadig et par ting, du bør overveje.

Racekat eller huskat?

Du bør først og fremmest overveje, hvorvidt du ønsker en ”almindelig” kælekat eller, om du gerne vil gå på udstilling med din kat – sidstnævnte kræver nemlig, at du vælger en racekat med stambog.

Derimod er der ingen regler for en kælekat – det kan være en hvilken som helst kat.

Fordelen ved at vælge en racekat er, at du har en god retningslinje for temperament, størrelse og udseende. Det har du ikke på samme måde, når du vælger en huskat.

En almindelig huskat er væsentlig billigere end en racekat. Huskatte er ikke forædlede som racekatte, og er generelt mere robuste, hvilket også kan være en fordel i nogles tilfælde.

Langhåret eller korthåret kat?

Det er vigtigt, du gør op med dig selv, hvor meget tid du dagligt vil bruge og har til rådighed til din kat.

En langhåret kat kræver langt mere pelspleje end en korthåret kat. Langhårskatte bør børstes hver dag, for pelsen ikke filtrer sammen og bliver til gene for dem.

Korthårede katte behøver sjældent at blive børstet – men de fleste katte synes dog alligevel, det kan være ganske hyggeligt.

Alle katte fælder, men korthårede katte fælder en anelse mere end langhårede. Uanset hvilken kat, du vælger, må du være forberedt på kattehår i både tøj og møbler.

Killing eller voksen kat?

Killinger kan typisk klare sig selv efter de er otte uger, men det betyder ikke, at de bør. Der er derfor krav om, at killinger som minimum skal være fyldt 12 uger, før de videreformidles. Kravet er stillet for at sikre killingerne den mest optimale sociale udvikling, og det kan være strafbart at bryde det – så vær opmærksom, hvis du har planer om at anskaffe dig en killing, og reager, hvis du er vidende om, at for små killinger bliver solgt eller givet væk.

Det er naturligvis også muligt i stedet at anskaffe sig en voksen kat. Det kan være en fordel, hvis du ønsker en roligere kat. Voksne katte laver som oftest færre ”ulykker” end en lille, nysgerrig kattekilling – selvom det selvfølgelig er vigtigt at understrege, at kattens generelle temperament også har noget at sige i sådan en sammenhæng.

Opdrætter, privat sælger eller internat?

Du skal selvfølgelig også gøre op med dig selv, om du ønsker at købe din kat hos en opdrætter, privat sælger eller på et dyreinternat. Dette kan også hænge lidt sammen med, om du ønsker en killing eller en voksen kat.

På dyreinternater er kattene som udgangspunkt sundhedsefterset af en tilknyttet dyrlæge, hvilket giver en ekstra sikkerhed ved købet.

Uanset, hvad du vælger, så husk på følgende; hvis du besøger et sted, hvor du ikke synes, kattene bliver behandlet godt eller har ordentlige forhold, skal du ikke købe din kat der. Tag et andet sted hen – du skal ikke have travlt med at købe en kat.

Støder du på katte under dårlige forhold, så kontakt altid dyreværnsorganisationer og politi.

Tag ansvar og pas godt på hinanden - vi er naturligvis parate til at hjælpe med trygheden, når du og din kat har fundet hinanden!

Læs mere om Dyrekassen Danmarks kattesygeforsikring her.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close