Gør din usikre kat mere tryg

Gemmer din kat sig under sofaen, når der kommer gæster? Stikker den af eller farer sammen ved høje lyde? Eller lever den ligefrem livet langs hjemmets paneler? Så får du her et par gode råd til at øge din usikre kats livskvalitet.

Kat der sidder under en seng.

At gå rundt og være bange hele tiden gør én syg og stresset - også katte. Og i sidste ende kan angst forkorte kattens liv.

Som ejer bliver du også trist af at se din kat være bange. Både du og katten fortjener derfor et liv uden utryghed.

Anvender du disse råd korrekt og tit nok, vil du normalt se en forbedring inden for to måneder. Gør du ikke det, bør du kontakte en uddannet adfærdsrådgiver og få de rette råd til netop dig og din kat.

Før du går i gang, bør du naturligvis sikre dig, at din kat ikke har smerter. Det gør du ved at kontakte en dygtig dyrlæge og lade denne undersøge din kat grundigt.

Hvorfor er katte bange?

Den hyppigste årsag til angst hos katte er mangelfuld socialisering. Kattes socialiseringsperiode foregår fra 2. til 7. leveuge. Her lærer katten, hvilke ting i miljøet, der udgør en trussel, og hvilke, der ikke gør. Sker det ikke korrekt, får katten senere problemer.

Andre årsager kan være store chok – måske er der sket noget udenfor, mens katten var alene hjemme.

Hvad kan du gøre?

For at øge kattens trivsel er du nødt til at gå ind og ændre kattens følelse i de situationer, der skræmmer.

I stedet skal katten føle sig tryg, og for at opnå dette anvender du mad - for som du ved fra dig selv, skaber mæthed og fordøjelse en følelse af ro og tilfredshed i kroppen.

Ved at have det, der skræmmer, i nærheden af katten, lade katten se på det og samtidig spise noget lækkert, kan du overføre den gode følelse fra maden til synet af det, der skræmmer.

Hjælp - min kat er bange for gæster!

Her er et eksempel på en kat, der er bange for andre mennesker i hjemmet. Metoden er den samme, hvis det i stedet er støvsuger, høje lyde og andre ting, der skræmmer din kat.

Du skal ind og lave en følelsesmæssig kobling i din kat fra ubehag til behag.

Først finder du nogle rigtig lækre, bløde godbidder, som din kat elsker. Giv ganske små bidder af gangen, men sørg for, at godbidderne kommer i en lind strøm, især i starten. Husk, du skal belønne al rolig adfærd.

Find en rolig person, som vil hjælpe dig. Personen må ikke tage øjenkontakt eller række ud efter katten. Hvis katten selv går hen til gæsten, så skal gæsten bare sidde passivt i starten. Senere kan du bede gæsten se kort på katten og senere igen række hånden frem, så katten kan snuse.

Hver gang katten ser i retning af gæsten, siger du "dygtig" med rolig stemme og giver katten en lækker godbid.

Går katten, så stop træningen – tag en pause og prøv igen senere.

Træn dette med flere forskellige gæster, men kun én ad gangen i starten. Børn bør du først træne med til sidst, da deres hurtige bevægelser ofte kan skræmme katten.

Stille og roligt vil katten af sig selv gå tættere på gæsten. Vil katten ikke spise dine godbidder, så er I for tæt på, og så skal du øge afstanden igen.

Vær tålmodig, og husk at katten ikke har det let i situationen, når den før har været bange. Men går du roligt frem, vil din kat på sigt forbinde synet af dét, der skræmmer, med noget rart, og over tid vil katten blive mere tryg.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close