Gode råd til at stoppe din hunds gøen

25-05-2023

Overdreven gøen er et problem, som kan vække frustration hos både dig, din hund og andre mennesker. Heldigvis kan det løses effektivt. Se her hvordan.

Gode råd til at stoppe din hunds gøen

Først og fremmest er det vigtigt at understege, at det er helt naturligt, hvis din hund gør fra tid til anden.

Problemet opstår, når gøen bliver ”overdreven” og tager overhånd. For ikke bare kan det være generende for dig, dine naboer og dine gæster – det kan også være tegn på, at stress, rastløshed, sygdom eller noget helt fjerde plager din hund.

Der findes ikke en enkel løsning på problemet, men i langt de fleste tilfælde er det muligt at komme gøen til livs.

Første skridt – find årsagen

Der kan være mange årsager til, at din hund gør på en overdreven og konstant måde. Nogle hundeejere oplever, at den voldsomme gøen kommer, når hunden bliver entusiastisk og ivrig efter noget.

I andre tilfælde er hunden stresset, nervøs eller usikker, ligesom gøen kan være tegn på understimulering og kedsomhed.

Din hund vil altid forsøge at fortælle dig noget med sin gøen, og når du lærer at forstå, hvad den kommunikerer, kan du bedre svare konstruktivt eller helt fjerne dét, der udløser gøen.

Det første, du bør gøre, er derfor at identificere den underliggende årsag. Når du har fundet årsagen, kan du sætte ind med de rigtige redskaber – og så er du allerede godt på vej til at stoppe den forstyrrende og overdrevne gøen, og i sidste ende hjælpe din hund med dét, der end måtte plage den.

Eksempel: Min hund gør for at få opmærksomhed

Mange hundeejere reagerer verbalt på hundens gøen, uden egentligt at tænke over det, hvad enten det er på den ene eller den anden måde.

Hvis du tager kontakt, belønner du utilsigtet hunden med opmærksomhed, og den forbinder hurtigt gøen med dét at få fokus fra dig – hvilket desværre skaber en ond cirkel.

Gør i stedet det modsatte. Søg væk fra hunden, hvis den larmer – uden at tage kontakt til den – og opsøg først hunden, når den er rolig, og har en ønsket opførsel. 

Husk også ros, godbidder og masser af kærlighed, når hunden igen er rolig.

Eksempel: Min hund gør, når den er alene hjemme

Hvis din hund gør, når den er alene hjemme, er det sandsynligvis fordi, den lider af separationsangst.

Fra naturens side er hunden et flokdyr, og det er ikke alle hunde, der synes, det er lige sjovt at blive separeret fra sin flok – sin(e) ejer(e).

Læs mere om separationsangst hos hunde her, og bliv klogere på, hvordan du afhjælper problemet.

Eksempel: Min hund gør om natten

Hvis din hund gør voldsomt og regelmæssigt om natten, skyldes det med stor sandsynlighed, at den er rastløs og mangler stimulering, både fysisk og mentalt.

Sørg for at opfylde hundens behov for motion og aktivering, så den træt, når dagen er forbi.

Vær opmærksom på, at gøen om natten i yderste tilfælde kan være et tegn på smerter og helbredsproblemer – særligt hvis hunden før har sovet igennem, men pludselig ændrer adfærd. Er dette tilfældet, skal du søge råd og vejledning hos din dyrlæge.

Vær rolig, tålmodig og konsekvent

Der er naturligvis mange flere eksempler på – og dermed årsager til – overdreven gøen, end dem vi har listet her i artiklen.

Uanset hvad din hunds gøen kommer af, er der dog et par ting, du altid bør have in mente, når du starter træningen med henblik på at komme problemet til livs.

De 3 vigtigste råd, hvis du skal stoppe din hunds gøen:

  • Råb aldrig til hunden, at den skal tie stille eller stoppe med at gø. Ud over at det kan gøre hunden angst, kan det nemt virke selvforstærkende, hvis hunden tror, du gør sammen med den.
  • Hav en positiv tilgang til træningen - dvs. ros al ønsket adfærd og ignorer dét, du ikke vil have, hunden gør.
  • Vær konsekvent og hold fast i dine principper. Det kræver stringens, tålmodighed og dedikation at nå godt i mål med træningen. Og husk på, at jo længere tid din hund har haft for vane at gø, jo længere tid vil det tage for den at ændre adfærd – og jo flere gentagelser vil det kræve af dig.

Fortsætter hundens gøen trods intensiv træning – og begynder du til sidst at føle dig magtesløs – kan du spørge din dyrlæge efter gode råd og nye teknikker, eller du kan opsøge en adfærdsspecialist, der kan hjælpe dig med at løse problemet.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close