3 grunde til at din kat nyser - og hvad du skal gøre

30-03-2023

I de fleste tilfælde er nysen helt ufarligt og blot en almindelig reaktion på irritation i luftvejene. Den kan dog også være forårsaget af mere alvorlige problemer hos katten. Læs her, hvad årsagerne kan være.

3 grunde til at din kat nyser - og hvad du skal gøre

Hvorfor nyser min kat?

Ligesom det er tilfældet med mennesker, kan der være flere årsager til, at katte nyser. Nogle grunde giver ikke anledning til bekymring, mens andre kan være af mere alvorlig karakter.

Nyser din kat kun lejlighedsvist, skyldes det sandsynligvis bare kortvarig irritation i næse og svælg. Nysen hjælper nemlig med at holde luftvejene fri for støv, pollen og andre småpartikler – og det er således en normal reaktion i kroppen.

Et andet almindeligt eksempel er lys-provokerede nys. Både dyr og mennesker har en naturlig tendens til at nyse, når de pludselig udsættes for skarpt lys. Dette fænomen kaldes fotisk lyserefleks og er ganske ufarligt.

Sidst men ikke mindst oplever mange katteejere, at deres firbenede venner ofte nyser, når de leger eller er begejstrede for noget. Disse ”lege-nys” er harmløse og blot en del af kattens kropssprog. Se det som et tegn på, at katten er glad og har det sjovt.

3 alvorlige grunde til, at din kat nyser - og hvad du skal gøre


Nysen hos din kat kan i visse tilfælde være forårsaget af mere alvorlige problemer. Det vil typisk være:

Allergi

Allergi er, når kroppen reagerer på stoffer, den ikke bryder sig om – såkaldte allergener. Det er ikke farligt, men kroppen ser allergenerne som noget fremmed og forsøger derfor at reagere på dem gennem nys, men måske også via kløe, hårtab og lignende.

Fremmedlegeme

Det forekommer, at et fremmedlegeme sætter sig fast i kattens næsehule. Som regel vil det være et græsstrå eller noget andet, som katten spiser, der kommer bag om den bløde gane og sætter fast.

I tilfælde af fremmedlegeme vil kattens nysen ofte være ledsaget af flåd fra næseboret, kvalme og nedsat appetit.

Tandproblemer

Kattes yderste tænder og deres rødder er placeret tæt på næsehulen. Din kats nysen kan derfor være tegn på gener i tænderne, f.eks. en infektion.

Almindelige tegn på tandproblemer hos din kat kan udover nysen være dårlig ånde, smerte ved tyggen, overdreven savlen og vægttab.

Husk desuden på, at tand- og tandkødsproblemer i mange tilfælde kan forebygges med daglig tandpleje og regelmæssige tjek. Du kan læse mere om kattetandpleje hos Netdyredoktor.

Kat nyser - skal jeg kontakte dyrlægen?

Hvis din kat nyser ofte/konstant eller udviser forkølelseslignende symptomer, som vandige øjne, løbende næse og/eller nedsat appetit, bør du altid kontakte din dyrlæge. Viser det sig, at nysen er af mere alvorlig karakter, så kan dyrlægeregningen gå hen og blive lidt pebret. Men det er der heldigvis råd for!

Vær på forkant med en sygeforsikring til din kat. Den dækker i mange tilfælde op til 80 % af dyrlægeudgifterne - og du slipper for alle bekymringerne. Beregn prisen på en kattesygeforsikring her.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close