Guide: Sådan renser du din hunds ører

Husker du at tjekke din hunds ører regelmæssigt, og har du styr på den basale pleje? Du får her Dyrekassen Danmarks guide til, hvordan du effektivt renser din hunds ører.

Gylden hvalp får undersøgt sine ører af en dyrlæge.

Præcis som det er tilfældet med mennesker, er det helt naturligt, at hunde danner ørevoks. Ørevoks har en beskyttende funktion, idet den opfanger støv, smører huden og modvirker infektioner i øregangen. Dog kan det medføre gener for hunden, hvis produktionen øges og der dannes en voksprop.

En sådan prop vil ofte føre til lokal irritation og bevirke, at hunden får ondt i øret. Du bør derfor tjekke din hunds ører regelmæssigt – og opdager du pludseligt en øget mængde voks, skal ørerne renses op.

Med lidt forsigtighed kan du sagtens selv klare oprensningen.

  • Det anbefales, at du bruger plastikhandsker eller som minimum vasker dine hænder grundigt, før du giver dig i kast med at rense hundens ører.
  • Prøv først med lidt fugtet vat på en finger og se, om du med denne metode kan fjerne den overskydende ørevoks.
  • Er ovenstående ikke tilstrækkeligt, kan det være nødvendigt at bruge ørerens. Vær opmærksom på at vælge en skånsom rens, dvs. én en rens, der ikke er spritholdig. Du kan købe ørerens hos din dyrlæge.
  • Ved brug af ørerens er det vigtigt, du holder hundes hoved i ro. Få eventuelt en anden til at hjælpe dig med dette, da det kan være besværligt at skulle styre begge dele på én gang.
  • Træk øret let tilbage, så den ydre øregang bliver synlig, og placér flaskens pipette ved indgangen ti ørekanalen, pegende i retning mod det modstående øje. Giv 1-3 forsigtige tryk på flasken, således øregangen fyldes med væsken.
  • Du kan holde en finger eller folde øret ind foran øregangen i ca. 5 min. for at undgå, at væsken flyder ud.
  • Massér øregangen forsigtigt i 30-60 sekunder, og lad så hunden ryste sig, så overskydende væske kan komme ud. Lad produktet virke i ca. 10 min. og tør til sidst hundens øreflip og ydre øregang med en tot vat.
  • Brug aldrig vatpinde, hverken almindelige eller babyvatpinde! De kan risikere at knække, eller de kan presse en prop længere ned i øregangen. I værste fald kan du komme til at sprænge hundens trommehinde.

I nogle tilfælde kan der være betændelse i øregangen, og så er det ikke tilstrækkeligt at rense øret udefra. Her må du i stedet en tur til dyrlægen, som kan bedøve hunden, så øret kan oprenses/skylles grundigt under narkose.

Er din hunds ører sunde og raske – og uden synlig ørevoks – er det dog vigtigt at understrege, at rensning ikke er nødvendigt. Faktisk kan det have en modsat effekt, da du kan risikere at ødelægge ørernes naturlige flora og derved fremprovokere en infektion.

Det skal påpeges, at hundes ører generelt er meget forskellige, bl.a. afhængigt af race. Nogle racer, som eksempelvis basset hounds og spaniels, har hængeører og er derfor særligt udsatte, fordi øregangen her er varmere og mere fugtig.

Desuden har allergihunde, hunde med et svækket immunforsvar og hunde, som svømmer meget, ligeledes større risiko for at udvikle øregangsbetændelse.

Er du i tvivl om, hvordan du bør pleje din hunds ører, eller har du den mindste mistanke om betændelse, bør du altid kontakte din dyrlæge for råd og vejledning.

Dækker forsikringen, hvis min hund får ørebetændelse?

Sygeforsikringen kan i langt de fleste tilfælde hjælpe med dyrlægeregningen, hvis en hund får brug for behandling på grund af infektion eller betændelse i øregangen.

Du skal dog være opmærksom på, at enkelte hunderacer er undtaget, og derfor ikke kan få dækket udgifter til behandling af hudsygdomme, herunder også ørelidelser. Du kan læse mere om dette i betingelserne for hundesygeforsikringen, under punkt 8.

På disse hunde dækker forsikringen udelukkende øreproblemer i skadetilfælde. Det vil sige, hvis hunden får et fremmedlegeme - f.eks. et græsstrå - i øret, og derved får en betændelsesreaktion i øret.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close