Undgå et liv som hund og kat

Det hedder sig, at hunde og katte er notoriske fjender, men det behøver naturligvis ikke være sådan. Vi giver dig her vores bedste råd til, hvordan du skaber et harmonisk liv for dine firbenede venner.

Person der sidder med en hund og en kat i armene.

Nogle ejere foretrækker blot at sætte dyrene sammen og krydse fingrer, men hvis du vil være helt sikker på en succes, bør du planlægge din sammenføring og træne begge dyr til at leve i fredsommeligt samvær.

Det gør du ved at belønne rolig adfærd med ekstra lækre godbidder og lære dyrene at forbinde hinanden med noget rart. Det kræver en lille indsats i starten, som du senere kan have glæde af i resten af dyrenes levetid.

Forberedelser
Før katten ankommer, bør du sætte et børnegitter eller en netdør op i hjemmet, så dyrene kan være adskilte, indtil de er ført sammen på sikker vis. Adskil dem, når du ikke er hjemme eller optaget af andre ting. Dette er en sikkerhed i de første dage, hvor dyrene skal lære hinanden at kende.

Hvis du har hund og ønsker en kat, og din hund ikke allerede kan disse øvelser, så træn din hund, før katten ankommer, i nogle simple ting som sit og dæk og lær hunden at tage kontakt til dig. Når øvelserne er indlærte, kan du anvende dem i sammenføringen. En hund, der sidder eller ligger, kan ikke samtidig jage en kat.

På samme måde er det en stor fordel at klikkertræne din kat på forhånd, hvis den er første dyr i hjemmet, og du har en hund på vej. Det kan være en stor fordel at katten kan reagere på dens navn og at komme, når du kalder. 

Den nye ven ankommer
Hvis katten ankommer som ny i hjemmet, så luk hunden helt væk og giv katten mulighed for at lære hjemmet at kende i ro. Sørg for, at der er steder, hvor katten kan søge op i højden og væk fra hunden. Fjern genstande, som kan vælte ned og skræmme dyrene.

Stil også din kats bakke, hvis den har en sådan, bag et børnegitter i et rum, hvor hunden ikke har adgang. Tjek at katten kan hoppe over gitteret. Nogle ejere reserverer også husets første sal til katten i den første tid.

Som ved al anden indlæring er det afgørende, at dyrene kan slappe af ind imellem. Hvis de bevæger sig i konstant stress, hindrer det indlæringen og forsinker processen.

Hvis du ønsker det, kan du lægge en klud med hundens duft ved kattens madskål og en med kattens duft ved hundens madskål, men husk at sikre dig, at især katten stadig vil spise af skålen.

Læg også gerne nogle klude med hunde- og kattelugt rundt om i hjemmet i disse første kritiske dage. Læg godbidder til hunden på de klude, der lugter af kat, og læg godbidder til katten på de klude, der lugter af hund.

Stil i øvrigt kattens mad i højden et sted, hvor hunden ikke kan nå maden. Selv dyr, der er gode venner, kan blive uvenner over mad.

Det første møde
Når du første gang sætter de to dyr sammen, er det din opgave at sørge for, at katten altid kan komme væk, bevæge sig frit, ikke presses og af selv opsøger hunden, når katten ønsker det. Det samme gælder naturligvis hunden.

Gå langsomt frem og giv dyrene den tid, som de har brug for. Hvis et af dyrene afbryder og går ud af rummet, så lad dyret gå. Undlad at fastholde eller tvinge noget igennem. Giv tid. Dyr lærer også i pauserne.

Vær dog opmærksom på, at en killing måske ikke er klar over den fare, som en hund kan udgøre. Hvis killingen opsøger hunden for hurtigt, så få en hjælper til at løfte den stille og roligt væk, og afled killingen i den anden ende af rummet med legetøj, så du har tid til at træne hunden i fred.

Ellers kan hunden føle sig overrumplet og presset. Det samme gælder, hvis du får en hvalp hjem til en kat – så er det din opgave at beskytte hvalpen.

Få en hjælper til at fodre katten med lækre godbidder, når den nærmer sig rummet, hvor hunden og du er, eller når katten er i samme rum, og den ser på hunden og er rolig. Det er i orden, at katten er en smule anspændt, men hvis den ikke vil spise maden, skal du flytte dig længere væk med hunden.

Samtidig fodrer du hunden og laver nogle af de velkendte øvelser, som du allerede har trænet. Giv hunden godbidder for at se på katten og forholde sig roligt. Giv også hunden godbidder for at se væk fra katten og op på dig.

Hvis du gør dette korrekt, vil du opleve, at hunden begynder at udvise mere og mere af den ønskede rolige adfærd, når katten er i rummet. På samme måde vil katten også vise mere og mere rolig adfærd, mens hunden er i rummet.

Din opførsel
Hold hunden i snor i starten, men øg gradvis snorens længde. Gør hunden udfald, så vend om og gå væk med den. Vent lidt, og gå ind igen, når hunden er rolig og fortsæt træningen med lidt mere afstand til katten. Skæld ikke ud – det skræmmer både hund og kat. Din opførsel er afgørende i sammenføringen.

Bevar roen, hav en krisehåndteringsplan klar, for hvordan du hurtigt får hunden ud af rummet, hvis et af dyrene angriber. Husk at trække vejret dybt ned i maven. Hvis du holder vejret, så giver det en stemning af anspændthed, som dyrene kan reagere på.

Kort fortalt: gør de to dyrs første dage sammen til en fest af gode oplevelser, så kan du også få glæde af at se dine dyr leve som bedste venner i forhåbentlig mange år frem.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close