10 tegn på, at din kat er syg - og (måske) skal til dyrlægen

Når din kat er syg, er det vigtigt, at du kommer til dyrlægen med det samme. Nogle ejere er dog i tvivl om, hvilke tegn der viser, at katten er syg. Få en oversigt over de mest almindelige sygdomstegn her.

Dyrelæge der holder en kat.

Symptomer på at din kat er syg

Katte er gode til at skjule, når de er syge eller har ondt. Selvom du kender din kat godt, kan det derfor være svært at se, hvornår katten skal afsted til dyrlæge straks, og hvornår det kan vente til næste dags morgen.

Årsagen til, at katte ikke går og skilter med smerter og sygdomme, er, at de nedstammer fra solitære dyr, der lever alene, undtagen når de mødes for at parre sig. Og enspændere er udsatte. Det dur ikke at vise svaghed på egne poter, og derfor vil din kat heller ikke vise dig, hvis den skranter.

Der er dog en række tegn, som du kan øve dig i at få øje på, for med katte - som med andre dyr - gælder det naturligvis, at hurtig dyrlægehjælp kan være afgørende for dyrets fremtid.

Blandt andet dehydrerer en kat hurtigt, hvis den ikke får væske nok, og en kat må heller ikke stoppe med at spise i mere end ét døgn, da det kan give skader på de indre organer

Her er 10 af de mest udbredte tegn på sygdom eller smerter hos din kat. Der findes flere, men kender du disse, er du godt rustet til at se, hvornår din kat mistrives.

  • Vasker sig ikke: Katte bruger omkring 60 % af døgnets vågne timer på at soignere pelsen. Stopper din kat med dette, så er det et advarselstegn til dig om, at der er noget galt.
  • Kradser sig: Har din kat rød og irriteret hud, kradser og kør den sig, så kan det være et tegn på allergi, lopper eller en akut hudirritation.
  • Stopper med at spise/drikke eller spiser/drikker mindre: Katte har brug for føde og væske. Mange sygdomme er ufarlige i sig selv, men ubehandlede kan de blive alvorlige, fordi din kat går fra kosten og stopper med at drikke, hvilket fører til dehydrering. Ligeledes må en kat ikke gå uden føde i 24 timer, da det kan forårsage skade på de indre organer.
  • Sluger sin mad/drikker mere: Det modsatte kan også være tegn på sygdom. Katte, der sluger maden uden at tygge, har måske tandproblemer, mens øget drikkelyst bl.a. kan skyldes nyreproblemer eller sukkersyge.
  • Aggressivitet mod dig eller hjemmets andre dyr: En kat, der har ondt, viser det ofte ved at angribe ejeren eller hjemmets øvrige firbenede beboere. Ændrer din kat pludselig adfærd, bør du derfor overveje, om det er fordi, den har smerter. Det samme gælder, hvis din kat pludselig viser tegn på angst eller utryghed. Tjek samtidig om katten halter, men husk at det langt fra altid er tilfældet, at din kat viser dig, den har ondt ved at halte.
  • Opkastning, diarré eller forstoppelse: Disse tre ting kan være tegn på både sygdom eller et fremmedlegeme - altså at katten har slugt noget, som måske sidder i klemme.
  • Hoste, hiven efter vejret eller andet vejrtrækningsbesvær: Katte bliver ikke forkølede som mennesker. Din kat skal trækker vejret ubesværet og lydløst, ellers har den måske fået sig en virus.
  • Udflåd fra øjne eller ører: En kat skal have rene, klare øjne og rene ører. Lidt søvn i øjenkrogen er i orden, men betændelsestilstande eller snavs i øjne og ører kan være tegn på sygdom. Ubehandlet kan en simpel øjenbetændelse ridse din kats hornhinde og skade dens syn.
  • Sløv, træt og mindre aktiv: Disse ting er alle tegn på, at din kat mistrives. Måske har den ondt et sted? Måske har den feber? Det kan dyrlægen hurtigt afgøre.
  • Vandladningsproblemer: Går din kat tit på bakken og småtisser, eller kan den slet ikke lade vandet, bør du straks køre til dyrlægen. Det kan være tegn på infektion i urinveje eller blærebetændelse, og katten skal straks behandles. Tilstanden er akut. Det samme gælder, hvis din kat pludselig bliver urenlig.


Til ovenstående kommer selvfølgelig helt åbenlyse tilfælde, såsom hvis din kat skades og bløder, hyler af smerte og klager sig eller rammes af en bil - i alle disse tilfælde er de færreste i tvivl om, at katten straks skal til dyrlæge.

Endelig bør du altid huske, at du kender din kat bedst. Har du en tilbagevendende, nagende mistanke om, at der er noget galt, uden helt at kunne pege på hvorfor, bør du også altid kontakte din dyrlæge. En dygtig dyrlæge lytter til dig - kattens ejer - og ofte viser sådan en fornemmelse sig at holde stik.

Har du husket sygeforsikringen til din kat?

Med en katteforsikring kan du tage afsted til dyrlægen med det samme - også på en mindre mistanke, fordi konsultationer uden for den almindelige åbningstid samt weekendgebyrer rent økonomisk er dækket via kattens forsikring.

Forsikringen er derfor en stor hjælp ved pludselig sygdom, ikke mindst fordi sygdomme ofte rammer i weekenderne, på helligdage eller først opdages af dig, når du kommer hjem fra arbejde, og dyreklinikken måske er lukket.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close