Hjerteorm hos hunde

14-06-2021

Hjerteorm hos hunde, også kaldet fransk hjerteorm, har længe været et udbredt problem i Danmark – især på Sjælland. Den lille parasit findes dog over det meste af Danmark og kan forårsage alvorlige problemer, hvis ikke den diagnosticeres i tide. Læs med her og blive klogere på, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Hjerteorm hos hunde

Hjerteorm hos hunde går også under betegnelsen fransk hjerteorm. Den mikroskopiske orm, der oftest ses hos hunde, grævlinge og ræve, spredes hovedsageligt via snegle og sommetider padder.

Ormen har fået sit navn, fordi den som udvokset orm kan findes i hundens hjerte (højre hjertehalvdel). Her opholder den sig i dét område, hvor de store blodkar går ud til lungekredsløbet. Ormen kan få en størrelse på 10-14 mm.

Sygdommen opstår mest hos yngre hunde, og det skyldes formentlig, at hvalpe er mere tilbøjelige til at spise snegle end de lidt ældre hunde.

Følgesygdommene til en infektion med hjerteorm vil typisk være lungebetændelse. I værre tilfælde kan der forekomme blødningsforstyrrelser og neurologiske symptomer. I værste tilfælde er sygdommen dødelig, hvis den ikke diagnosticeres og behandles i tide. 

Symptomer
Det kan være svært at opdage, hvis din hund er smittet med hjerteorm, da symptomerne kan variere i både styrke og varighed. I nogle perioder kan symptomerne aftage helt, og i sjældnere tilfælde udviser hunden næsten ingen symptomer.

Der er dog nogle typiske symptomer, som kan være gode at holde øje med. De mest almindelige symptomer er:

  • Hoste
  • Åndenød eller hurtig vejrtrækning
  • Nedsat appetit og evt. vægttab
  • Opkast og diarré
  • Nedstemthed
  • Pludselige ændringer i adfærd og balanceevne
  • Nedsat udholdenhed


Symptomerne opstår blandt andet, idet larverne vandrer igennem kroppen og ud til lungerne, hvor de hostes op. Denne vandring kan skabe store skader i hundens krop. 

Der går typisk 30-60 dage fra hunden smittes, til man kan teste den positiv.

Risiko for hjerteorm
Risikoen for at få hjerteorm er meget afhængig af, hvor i landet man bor. Hunde i storkøbenhavnsområdet er mest udsatte. Man mener, det skyldes den tætte forekomst af ræve samt det faktum, at mange hunde ofte luftes på relativt små områder – dvs. parker og lignende.

Men også forekomsten af snegle har stor betydning for smittespredningen. Udover at hunden kan smittes ved at spise snegle, kan smitten også overføres ved direkte kontakt med slim fra smittede snegle – det kan f.eks. være på græs, udendørs vandskåle, legetøj osv. 

kaeledyrene.dk kan du se, om der er registrerede tilfælde af hjertelungeorm i dit område.

Begrænsning af smitte
Du kan forebygge og begrænse smitte med hjerteorm på følgende måder:

  • Sørg for at samle din hunds efterladenskaber op
  • Forsøg at undgå at din hund æder eller slikker på snegle/snegleslim
  • Få testet din hunds afføring regelmæssigt hos dyrlægen – minimum 1-2 gange årligt.

Hav ovenstående råd i baghovedet, og søg altid vejledning hos din dyrlæge, hvis du har den mindste mistanke om infektion – så er du på rette vej i kampen mod de smitsomme hjerteorm.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close