Kom godt fra start med alene hjemme

15-03-2021

Lær din hvalp at være tryg ved at være alene hjemme, eller endnu bedre - at blive glad for det. Her er vores guide til at komme godt og trygt fra start.

Kom godt fra start med alene hjemme

En naturlig adfærd

Før en hvalp kan være tryg alene, skal den først lære, at det er okay at blive efterladt. Den skal have tillid til, at du altid kommer tilbage. Hunde er sociale dyr, og for sociale dyr er ensomhed i en ung alder ikke naturligt. En hvalp kan ikke stille meget op mod farer alene, og grunden til utrygheden er derfor, at en efterladt hvalp kan føle sig i livsfare.

Indlæring af alene hjemme

Målet med 'alene-hjemme'-træningen er at lære hvalpen at forbinde dét at være alene med noget godt. Skal du have succes med træningen, må den derfor ske trinvis i små etaper, der er tilpasset den enkelte hvalp – så hvalpen ikke bliver utryg undervejs.

Start 'alene-hjemme'-træningen med at lade hvalpen være alene i ét rum, mens du befinder dig i et andet, og udvid efterhånden træningen med at lade hvalpen være helt alene hjemme i huset.

Når du går rundt i huset, så luk med jævne mellemrum en dør mellem dig selv og hvalpen. I starten kun i ganske kort tid, og blot så hvalpen fra start lærer, at du ind imellem er ude af syne, men kommer igen. Giv måske hvalpen noget lækkert mad, som tager lidt tid at spise, og gå derefter kort fra den. I starten skal det bare være få sekunder, og senere flere minutter. Gør ikke noget stort nummer ud af det, når du kommer igen. Du gik og kom tilbage – uden nogen dramatik. En stor velkomstscene kan bekræfte hvalpen i dens utryghed. Du kan også lære hvalpen at være bag et børnegitter. Det er ofte en fordel senere at kunne lukke den voksne hund væk i kortere perioder. Desuden er det ikke alle hunde, der trives med adgang til hele huset, når de er alene. Her må du forsøge dig frem og finde ud af, hvad der virker for netop jer.

Formålet med at give hvalpen noget lækkert, før du går, er at du skaber en positiv association til at blive efterladt, samtidig med at hvalpen er optaget af noget godt og derfor ikke følger efter eller bliver utryg, når du "forsvinder". Giv ikke det samme, hver gang du går – skift mellem forskellige typer mad, så hvalpen ikke lærer, at for eksempel kødben altid betyder, at nu går du.

Når hvalpen er blevet tryg ved at være i et andet rum, mens du er hjemme, og hvalpen kan forholde sig i ro imens, kan du lige så stille starte med at lade den være alene i huset. Gå også ud af hoveddøren og kom igen. Gå ud til postkassen og kom igen.

Efterlad hvalpen i kort tid flere gange om dagen. Benyt dig af de naturlige hændelser, der sker i løbet af en dag, som at hente indkøbsvarer i bilen, gå ud med skraldeposen og lignende. Øg ganske gradvis tiden, du er væk, så hvalpen stille og roligt vænner at være alene i længere tid.

Når du går fra hvalpen, skal du lade afskeden være rolig og neutral – ikke noget med at kæle intenst eller trøste den. Bare giv den godbidden og gå. Du er stemningsangivende for din hund, og hvis du er utryg eller tøvende, vil det kunne påvirke hvalpens oplevelse. Følger hvalpen efter dig, skal du ignorere den og gå lige så resolut, som hvis den lå og sov.

Hvis din hvalp piber

Arbejder du gradvist med ovenstående, skal hvalpen helst slet ikke pibe. Så er du gået for hurtigt frem. Men hvis det sker, skal du så gå tilbage, eller vente til hvalpen stopper af sig selv? Det er for mange et svært dilemma. Går du tilbage, lærer du hvalpen, at når den giver lyd fra sig, kan den kalde dig tilbage. Omvendt, hvis du venter, risikerer du at skabe et 'alene-hjemme'-problem, da hvalpen vil associere dét at være alene hjemme med at være utryg og ulykkelig, og så har du først for alvor problemer.

Hvis hvalpen giver lyd fra sig, må du derfor vurdere, om det er et enkelt utilfredst pib, eller om det er langvarig hylen. Er det langvarigt og intensiverende hylen, så gå tilbage til hvalpen, uden at sige eller gøre noget særligt ud af situationen – og gå så lidt tilbage i træningen næste gang, du forsøger dig. Er det bare et enkelt pib, så afvent og gå tilbage til hvalpen, når den har været stille lidt tid (cirka 30 sekunder mindst). Tager lydene til, så gå tilbage som nævnt herover.

Øg sandsynligheden for succes

  • Hvalpen skal være træt, både fysisk og mentalt, når du træner den i at være alene hjemme. Er hvalpen allerede godt træt, har du den bedste forudsætning for, at den kan finde ro. Selve den fysiske træthed kræver ikke meget de første par måneder. En gåtur rundt i kvarteret burde kunne gøre det. Den mentale træthed kommer af dén type aktivering, hvor hvalpen skal bruge sin hjerne. Det kan være alt fra at gemme hvalpens foder i haven, lade den arbejde med legetøj, hvor der kan komme foder ud, eller træne lidt nemme øvelser med den.
  • Undgå at tage kontakt til hvalpen de sidste 20 minutter, før du går. Den skal have mulighed for at falde til ro i fred. Den opgave kan være svær nok i forvejen, og hvis hvalpen lige har leget vildt, eller den har fået en masse kontakt lige inden, den bliver efterladt, er der endnu længere vej fra aktivitet til ro.
  • Fjern ting, som kunne være fristende at tygge i for en lille, nysgerrig hvalp.
  • Lad din hvalp være alene der, hvor den normalt opholder sig, når familien er hjemme. Det vil hjælpe hvalpen til at være mere tryg.

Nu gik det lige så godt

Mange hvalpe får problemer med at være alene hjemme efter et par måneder i det nye hjem. Er det tilfældet, handler det som regel om, at hvalpen er blevet ældre og har fået mere energi til at lave ballade. Er hvalpen ikke aktiveret optimalt, vil den selv finde på måder at komme af med krudtet. Der er kun én løsning på det problem – og det er mere fornuftig aktivering.

Kommer du hjem til en ødelagt sko eller tis på gulvet, så skal du ikke skælde hvalpen ud. Det tjener ikke noget formål, da hvalpen ikke vil forstå, hvorfor den får skæld ud. Og det er jo dit ansvar, at hvalpen lærer at være alene hjemme på en god måde.

Vi håber og tror på, at arbejdet nok skal belønne sig i sidste ende.

God træningslyst!  

Skal din hvalp ikke forsikres?

At få en hvalp er starten på et langt venskab. Men en hund kan også komme til skade eller være skyld i ulykker - og det kan hurtigt blive dyrt, hvis du ikke har hvalpeforsikringen på plads.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close