Guide: Få en god start på livet med hund

En ny hvalp kan virke som en stor opgave. Jo mere du har forberedt dig, før hvalpen kommer, jo nemmere bliver det hele – både for dig og din nye hund. Dyrekassen Danmark har derfor samlet ti gode råd til dig og din nye kammerat.

Hvalp der ligger og sover i hænderne på en mand.

1. Vær gennemsigtig
Tidligere troede man, at man skulle være hård mod en hund for ellers ville den blive dominant. Disse tider er heldigvis ovre, og i dag ved man, at man i stedet skal være gennemsigtig og tydelig i omgangen med hunden, og at dominansteorien er en forældet myte, baseret på høns og ikke hunde.

At være gennemsigtig betyder, at de ting, som hunden må i dag, må den også i morgen, lige som de ting, den ikke må i dag, må den heller ikke i morgen.

Hunde forstår ikke dansk. Jo mere tydelig og klar du er omkring hunden, jo lettere kan hunden forstå dig, og gøre som du vil have den til. Er I flere om hvalpen, så bliv derfor enige om disse ting, før hvalpen ankommer.

2. Gå til træning
En hvalp skal se verden og socialiseres. Derfor bør du starte på hvalpehold med din hund som lille. Senere er det også en fordel at gå til træning med din hund et sted, hvor der anvendes positive metoder.

En veltrænet og velstimuleret hund er nemmere at bo sammen med, og ofte er sådan en hund også velkommen mange steder.

Det er ikke vigtigt, hvad du lærer hunden. Det, som du får retur, er fokus og evnen til at samarbejde med dig. Gider du ikke lydighed, så lær din hund 100 tricks.

3. Giv ikke ved bordet
Lad være med at fodre hvalpen ved bordet. Senere, når hunden er voksen, vil den tigge, og nogle hunde gør det højlydt og til stor irritation for dig og dine gæster. Husk: Start de gode vaner tidligt.

4. Hund nummer to
Har du allerede en hund, når du får din nye hvalp hjem, så vis hensyn til den gamle hund. Anskaf dig først hund nummer to, når den første er cirka 4 år og moden. Ellers kan der opstå uro. Lad dem mødes et neutralt sted, gå en tur sammen og gå så hjem sammen.

Husk også at give både hvalpen og den gamle hund mulighed for alene tid med dig og uden den anden hund. Begge har behov for hvile.

5. Aktiver din hund
Hunde skal aktiveres både mentalt og fysisk for at trives, og dette skal ske hele livet. Variation er kodeordet for en glad hund.

Forskning viser, at en gennemsnitlig sund og voksen hund skal hvile cirka 14 timer i døgnet. Hviler de mindre eller mere, så udvikler de ofte problemadfærd grundet overstimulering eller kedsomhed.

Ved at holde din hund i gang, forebygger du også skader. For os mennesker gælder det, at ledighed er roden til alt ondt, og det gælder også for vores hunde.

Husk at en lille hvalp har brug for mere hvile. Giv hvalpen ro, og lær også familiens børn at lade den være i fred engang i mellem.

6. Find en positiv træner
I gamle dage trænede man hunde efter princippet "kæft, trit og retning". I dag ved man heldigvis bedre. Find derfor et sted at træne din hvalp, hvor man er opdateret på viden, ikke snakker om dominansmyter eller går ind for at straffe hvalpen.

Du får et langt bedre forhold og samarbejde fra din hund, hvis I i stedet samarbejder, motiverer og har det sjovt sammen. Stol altid på din mavefornemmelse. Du har lov til at sige fra på vegne fra din hvalp og senere voksne hund.

7. Gør hvalpen renlig
Hvalpen skal ud, når den har sovet, leget eller spist/drukket. Hvis du husker denne regel, så kan renlighedstræningen ikke gå helt galt.

Du kan ikke forvente, at hvalpen selv siger til. Løft den i stedet blidt uden for eller kald den med dig, når det er tid. Ros hvalpen når den gør sig ren de rigtige steder, og skæld ikke ud for uheld. Skæld ud gør hvalpen utryg, og den bliver ofte mere urenlig.

Husk at små hvalpe har mindre blærer end en voksen hund. Du kan derfor ikke forvente, at en hvalp kan holde sig en hel nat eller en hel arbejdsdag.

8. Tag ferie
Den tid, du bruger med din hvalp, når du får den hjem, belønnes resten af hundens liv. Tag derfor ferie, når hvalpen kommer, og nyd tiden sammen.

Perioden kan bruges på at lære hvalpen en række gode vaner, starte til træning, socialisere, træne alene hjemme og få hvalpen gjort renlig.

9. De gode vaner
Når din hund er hvalp, former du den hund frem, som du senere ønsker at leve med. Start derfor de gode vaner straks.

Måske er det sødt, når en lille hvalp gør, tigger, hopper op, kradser på dig eller bider i dine hænder – men snart er hunden voksen, og så er disse ting uønskede.

En hund forstår ikke, hvorfor den ikke må gøre, som du selv har lært det. Start derfor denne træning af hunden fra det øjeblik, den nye hvalp træder ind af døren.

10. Stol på din dømmekraft
Alle har en holdning til hunde – også dem, der aldrig har ejet en. Dette kan gøre mange nye ejere usikre, fordi det nærmest vælter ind med gode råd fra alle sider.

Forsøg at sortere i rådene. Afprøver du dem alle, er du ikke gennemsigtig og tydelig, og både du og hvalpen forvirres. Stol i stedet på din egen dømmekraft. I sidste ende er det din hvalp, ikke alle andres.

Er du i tvivl om noget, så spørg en eller to dygtige trænere eller ejere, som du ved har et godt hundekendskab, og som er opdaterede på viden. Hvis du spørger 10 personer, får du 10 svar. Mærk derfor efter i maven – det, der er vigtigt for dig og din hund, er ikke nødvendigvis det samme, der er vigtigt for naboen.

Og til sidst: Nyd din nye hvalp og hav det sjovt sammen. Leg, træn, gå ture, hyg jer og slap af sammen. I sidste ende er det summen af de ting, du tilbyder som en helhed i din hvalps liv, der afgør, hvordan jeres liv bliver sammen.

Alle begår fejl. Fejl er erfaringer, og hundehvalpe er ikke lavet af glas. Gå derfor til opgaven med et smil. At have hund er en både sjov, givende og til tider dybt frustrerende oplevelse. Men ingen hundetosse kan leve uden!

Skal jeg have en forsikring til min nye hund?

Selvom tal viser, at tusindvis af hunde er uden ansvarsforsikring, skal du som hundeejer være opmærksom, at forsikringen er lovpligtig.

Har du ikke tegnet en hundeansvarsforsikring, er det ifølge Hundeloven dig, der skal betale erstatning, hvis din hund er skyld i skade på andre personer, dyr eller ting – og det kan blive dyrt – så sørg for at få styr på forsikringen fra start.

Kom godt fra start med en ansvarsforsikring til din hund.

Ud over den lovpligtige ansvarsforsikring, har du også mulighed for at tegne en sygeforsikring til din hund. 

Med en hundesygeforsikring hos Dyrekassen Danmark får du dækket op til 80 % af dyrlægeregningen, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade – og derfor får brug for behandling på en dyreklinik.

Et godt råd er at forsikre hunden fra hvalp, for så undgår du, at forsikringen indeholder eventuelle forbehold for sygdom eller skade, som opstår inden forsikringen oprettes. 

Hos Dyrekassen Danmark er der desuden rabat at hente, hvis du er tidligt ude med forsikringen. Du får nemlig hele 20 % rabat, hvis din hvalp er under 16 uger ved indtegning, mens der er 15 % rabat til unghunde mellem 16 uger og 1 år.

Rabatterne gælder hele hundes levetid.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close