Foråret - startskud for flåter

19-04-2019

Forår er lig med masser aktiviteter uden for sammen med dine dyr. Men husk samtidig at tage dine forholdsregler mod flåter. De ubudne gæster kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og dyr.

Foråret - startskud for flåter

Forår er lig med masser aktiviteter uden for sammen med dine dyr. Men husk samtidig at tage dine forholdsregler mod flåter. De ubudne gæster kan nemlig overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og dyr.

Faktisk er flåter verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme, kun overgået af malariamyggen. Blandt de værste sygdomme er Borreliosis, TBE samt Erlichiosis. Højsæsonen for flåtbid er juni, juli og august. Antallet af skovflåter har været stigende gennem de seneste år på grund af gunstige klimaforhold og en øget vækst af råvildt, som er skovflåtens vigtigste vært.

Gode råd for at undgå flåtbid

  • Brug forbyggende flåtmidler regelmæssigt, ingen midler er dog 100 % effektive.
  • Tjek din hund for flåter dagligt i sommermånederne, da smitten bliver overført i løbet af 12 til 48 timer.
  • Tjek også dig selv. Flåten søger til steder på kroppen med høj fugtighed og tynd hud, som lysken, armhuler, knæhaser og hårkanten.
  • Fjern flåten med en flåttang, så du får alle munddelene med ud. Ellers er der risiko for kløe og infektion.
  • Undgå at presse flåtens krop, da du ellers risikerer, at flåten afgiver bakterier eller smittebærende spyt i huden på din hund.
  • Hold græsplænen kort, så solen kan trænge ned og udtørre jorden om sommeren. Flåter trives nemlig bedst i varme og fugtige omgivelser.
  • Gå i lukket fodtøj og lange bukser, når du færdes i områder med mange flåter.

 

Kort fakta om flåtbårne sygdomme

Borreliosis er ofte mildt og der ses tit kun midlertidig rødmen i huden. Mange hunde bekæmper altså denne bakterie uden at blive syge.  Det er muligt at vaccinere hunde forebyggende mod borreliosis. Vaccinen forhindrer bakterien i at vandre fra flåtens tarm til spytkirtlerne og herfra videre til hunden. 

Erhlicia, der giver mange af de samme symptomer som Borreliose. Erhlicia giver dog ikke hudrødmen, og den er særligt ubehagelig, fordi den angriber immunforsvarets hvide blodlegemer. Selvom infektionen behandles, kan din hund derfor få varige mén i form af nedsat præstationsevne. I de fleste tilfælde er hunde i stand til at bekæmpe infektionen selv.

Begge sygdomme kan behandles med antibiotika, og det er derfor vigtigt, at du bringer din hund til en dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund er blevet bidt af en inficeret flåt.

TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse skyldes et virus, der ligesom de øvrige sygdomme overføres via flåtens munddele. I modsætning til de andre sygdomme, hvor risikoen for smitte falder, hvis man fjerner flåten hurtigt, synes TBE at bliver overført næste med det samme. TBE er diagnosticeret i hunde, men som med Borrelia er der sandsynligvis mange hunde, som bliver smittede uden nogensinde at blive syge.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte Dyrekassen Danmark på:

post@dyrekassen.dk
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 97,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 77,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Telefax: 62 52 28 26
E-mail: post@dyrekassen.dk

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close